Petőfi Sándor Általános Iskola energetikai korszerűsítésének műszaki leírása

 

 

Előzmények:

 

Az épület 1906-ban épült hagyományos szerkezettel alápincézett, földszint és emeletes kialakítással. A létesítmény legfontosabb egységei az oktatási termek, irodák, tanári szobák, oktatási funkcionális helyiségek, szociális blokkok, közlekedő, gépészeti és egyéb kiszolgáló terek. Amit a diákok rendszeresen használnak: 18 osztályterem, 5 szaktanterem, 1 fejlesztő terem, könyvtár. Az épületet az 1980-as évek közepén az oldalszárnyak között zsibongóval építették be. Az épület hőszigeteléssel nem rendelkezett, a nyílászárói korszerűtlenek voltak, az ablakok és ajtók fa-fém keretesek, melyek kétrétegű üvegezéssel voltak ellátva.

Az intézmény egységét képezi a tanulók és a közösség által használt különálló tornacsarnok is, melynek épülete az 1970-es években épült. Legfontosabb része maga a tornacsarnok, emellett külön a tornaterem és öltözők, illetve a benne található kiszolgáló helyiségek. Az épület falai égetett kerámia elemekből készültek, míg a könnyűszerkezetes tető rácsos támasztékkal van biztosítva.

A fűtési rendszer központi, gázkazánnal üzemelő, kétcsöves hálózati kialakítású, állapota erősen romlott.  A hő termelő berendezések a mai kor követelményeinek már messze nem felelnek meg, egy mai korszerű kazán 94-108% közötti hatásfokával szemben.

 

Megvalósult eredmények:

 

·      Zrínyi u. 6. szám alatti 25/1 hrsz-ú épületen belül (I. sz. iskolaépület)

 

A felújítás után az iskola hagyományos téglaszerkezete megmaradt, nagyméretű téglafalazattal, cserépfedéssel. Az épület belső falazatára került a speciális szigetelőanyag biztosítva a falazott külső szerkezetek megfelelő hőszigetelését.  Homlokzati nyílászárók a zsibongó nyílászárói és a bejárati ajtók is cserére kerültek.  A zsibongó új tetejének héjalása és hőszigetelése is megtörtént..

A szakemberek újraépítették a villamos és fűtésrendszert,vizesblokkokat, laminált padlót kaptak a tantermek, új burkolatot a közlekedő felületek. A kialakított mozgássérült WC-ben kerámia padlóburkolat és az oldalfalra csempeburkolat lett felrakva  2,0 m magasságig. Az akadálymentes közlekedés biztosított a földszinti tantermeknél.

 

·      Hősök tere 1. szám alatti 3 hrsz-ú épületen belül (II. sz. iskolaépület)

 

A felújítás következtében az iskola II. sz. iskolaépületének L alakú beépítése és a  hagyományos téglaszerkezete ugyanúgy megmaradt, nagyméretű téglafalazattal, új cserépfedéssel. A beruházás során megvalósult az iskola épületének akadálymentesítése, a szakemberek újakat építettek be a régi homlokzati nyílászárók helyére, továbbá hőszigetelést kaptak a külső falak, a födém.

A homlokzati ablakok kicserélődtek, a kibontott faablaknak megfelelő, egyedi gyártású műanyag szerkezettel. Az öt kamrás műanyag ablakok így már olyan beépítési mélységgel és stabil szerkezettel rendelkeznek, mely lehetővé teszi a háromrétegű üveg alkalmazását. A szakemberek újraépítették a villamos és fűtésrendszert, laminált padlót kaptak a tantermek.    

Mivel most már a falak, és  a nyílászárók is korszerűek, hőszigetelt szerkezetűek, az épületben nem állandósul ezentúl a hidegérzet, és az intézmény üzemeltetése is olcsóbb lett. A tetőre 25 db napelem panel – áramfejlesztésre- és 2db kollektor – meleg víz- ellátásra került.

 

·     Zrínyi u. 6. szám alatti 25/1 hrsz-ú épület (sportcsarnok)

 

A kisiskolával párhuzamosan készült el a sportcsarnok épülete is. Helyükre kerültek az új nyílászárók, amik hasonlóan az iskoláéhoz műanyagból készültek, a padló ki lett cserélve sportpadlóra, valamint a villamos hálózat és a villámvédelem is megújult. A födém hőszigetelésének kiegészítése miatt új hőszigetelést valamint vízzáró héjazatot kapott.  Az épületben alakították ki a szakemberek azt a kazánházat, ami együttesen biztosítja az iskola és a sportlétesítmény fűtését. A kazán faaprítékkal, biomasszával működik.

A tetőre 25 db napelem panel – áramfejlesztésre- és 2db kollektor – meleg víz- ellátásra került.